Wat is Polyurea coating?
Hotspray systemen als polyurea en polyurethaan zijn snelhardende coatings met een droogtijd van enkele seconden. De coating is bovendien vloeibaar op het moment van spuiten, waardoor we er elke vorm mee kunnen bedekken – inclusief de holle binnenkant van bijvoorbeeld pijpleidingen.
Soorten polyurea
Onze hotspray coating bestaat uit polyurea, polyurethaan, of een mix van beide (hybride systemen). Er zijn inmiddels vele varianten beschikbaar, met elk hun eigen kenmerken. Welke het meest geschikt is, hangt af van de specifieke toepassing en bepalen wij per project.
Polyurea
Polyurea (ook wel afgekort tot PU) is een synthetische polymeer, die voortkomt uit de samenvoeging van polyamine en isocyanaat. De moleculaire structuur die zo ontstaat, is totaal ongevoelig voor vocht. Dit maakt van polyurea een onovertroffen waterdicht membraan.
Polyurethaan
Een variant op polyurea is polyurethaan. Hiervoor combineren we niet polyamine, maar polyol met de isocynaat en voegen we bovendien een katalysator toe. Met verschillende verhoudingen kunnen we bepaalde eigenschappen van de uiteindelijke polyurethaan versterken of juist verminderen, precies zoals dat voor jouw project nodig is.
Hybride
In het zogeheten hybride systeem gaat het om een mix van polyamine, polyol en isocyanaat. Net als bij polyurethaan leidt de exacte samenstelling van de coating tot de eigenschappen die gewenst zijn voor specifieke toepassingen.

Spuitpistool
We noemen polyurea een hotspray coating omdat hij het beste te verwerken is als de componenten worden verhit en onder druk op het oppervlak worden gespoten. De benodigde hitte en druk worden gecreëerd de machine waar de twee stoffen samenkomen, waarna het mengsel via een verwarmde slang naar het spuitpistool wordt geleid. Het proces luistert nauw en vraagt om professionele apparatuur. Polyurea zelf aanbrengen raden we om deze reden af. Gaat het om een bedrijfsmatige toepassing van polyurea, vraag ons dan altijd om een vrijblijvende prijsopgaaf.
Mobiele units
In onze spuitcabine van 100 m2 kunnen wij grote objecten bewerken. Maar uiteraard zit niet alles los. Of het is gewoon teveel gedoe om alles te transporteren naar Krimpen aan den IJssel. Met onze volledig zelfvoorzienende mobiele spuitunits komen wij daarom net zo gemakkelijk bij jou op locatie. We kunnen spuitwerkzaamheden uitvoeren tot op een afstand van wel 90 meter van de spuitunit. Zo spuiten wij bijvoorbeeld kunstwerken, hoge wanden, grote vloeren en zelfs hele gebouwen.
Vaak kunnen we de hotspray coating binnen een dag – en soms zelfs binnen enkele uren –aanbrengen. Geen rommel voor jou en minimale hindering van jouw bedrijfsprocessen!

Polyurea versus andere coatings
Er zijn veel verschillende coatings op de markt, maar polyurea overtreft ze allemaal in bijna iedere situatie. We laten een aantal vergelijkingen zien.
Polyurea versus
epoxy
Epoxy is een coating op basis van hars. Tijdens het aanbrengen van de epoxyhars, is het van belang temperatuur, licht en vocht goed in de gaten te houden. De droogtijd kan oplopen tot wel twee dagen. Bij bepaalde omstandigheden droogt deze coating zelfs niet volledig door.
De coating zal verder bij aanvang glanzen en naadloos zijn, maar na verloop van tijd verkleurt de hars en gaat de coating barsten en schilferen. De glans verdwijnt langzaam en er kunnen bobbels en andere onregelmatigheden optreden, onder andere door vochtophoping.
Polyurea versus
acrylaat
Acrylaat is een kunststof waar industriële vloeren mee worden gegoten. Deze vloeren zijn vloeistofdicht, antislip, zeer sterk en ontzettend duurzaam. Toch is polyurea een aantrekkelijk alternatief voor veeleisende omstandigheden, vooral omdat het bestand is tegen zuren en chemicaliën en beter tegen hitte kan.
Polyurea versus
cement of stuc
Een cementgebonden coating of stuclaag heeft een veel langere droogtijd dan polyurea, vooral bij meerdere lagen. Maar cementcoating of stuc mist ook de elastische, isolerende eigenschappen van polyurea. Deze coatings vragen verder meer onderhoud en zijn bovendien vlek- en scheurgevoeliger. Tot slot beschadigen ze veel sneller bij slaan, prikken of boren.

Onze keuze:
polyurea, superieur en onovertroffen!
Polyurea droogt juist snel en kan onder wisselende omstandigheden (temperatuur, licht, vocht) aangebracht worden. Polyurea kan dan ook zowel binnen als buiten toegepast worden.
Eenmaal aangebracht, is polyurea buigbaar zonder scheuren of breken tot -45 graden Celsius en houdt de coating zich goed tot 200 graden Celsius (6-uurstest). Bovendien zijn de rek- en trekkracht onovertroffen. Polyurea kan scheuren overbruggen en is ook goed bestand tegen chemicaliën en bijvoorbeeld bandensporen.
Kortom: polyurea is sterker en flexibeler dan alternatieven. Bovenal is de coating onderhoudsarm, met een langdurig stabiele gebruikskwaliteit.